Mala matura

Emisija "Ja biram" donosi nam odgovore na pitanja

U okviru RTV produkcije, kreativna urednica Vesna Konja i rediteljka Sonja Rakić, osmislila je zanimljivu emisiju za naše osmake, trudeći se da im što više olakša polazak u srednju školu. U okviru emisije, nastavnici su snimili svoje odgovore na pitanja za malu maturu, kako bi na što zanimljiviji način približili učenicima njihova objašnjenja.

Osmakinja Mila (Mila Pajić) vodi nas kroz zanimljivi svet izbora budućeg zanimanja, od stručnih škola, novih oglednih smerova, gimnazija, pa do vrlo neobičnih poziva. Da li treba slušati roditelje, nastavnike, drugare ili isključivo sebe pri takvom izboru, potražićemo odgovore od pedagoga i naravno, osmaka.

Svojevrsno olakšanje malim maturantima doneće i ekranizacija pitanja i zadataka koji su se tokom proteklih godina pojavljivali na završnim ispitima i to iz svih sedam predmeta, koliko mali maturanti treba da polažu. 

Da čuveni testovi za malu maturu ne budu noćna mora, potrudili su se predavači koji će im jednostavno i pristupačno objasniti pojmove, podsetiti ih na ono što već znaju ili su možda malo tokom školovanja „preskočili“. U svemu tome, vizuelnu podršku tim emisije ima od kolega koji, uz pomoć kreativne grafike i animacija, sve te naizgled teške zadatke čine vedrijim i lakšim.

Svaka emisija poručiće na kraju da život ne teče pored nas, iako se sprema mala matura; može se razmišljati i o uređenju sobe, raznim vidovima rekreacije, muzike, svemu onome što tinejdžere u tom uzrastu privlači. Osnovna ideja jeste pametan izbor, sa mnogo informacija, koje će, verujemo, kraj malog ekrana okupiti ne samo male maturante, već i nastavnike, roditelje i njihove starije drugare…